12 mei 2020

BLOG: de enkelblessure

Enkelblessure

Enkelblessures zijn een van de meest voorkomende musculoskeletale blessures bij recreatieve en competitieve atleten (Doherty et al. 2014; Fong et al. 2007; Cumps et a. 2007). In veruit de meeste gevallen gaat het om het naar binnen zwikken van de enkel (van den Bekerom et al. 2012). In de eerste twaalf maanden na een enkelverzwikking bestaat er een fors hogere kans op een herblessure, in vergelijking met mensen die geen eerdere enkelverzwikking hadden (Tassignon et al. 2019). Zonder adequate diagnose en behandeling is er kans dat dit leidt tot chronische enkel-instabiliteit of andere (permanente) problemen (van den Bekerom et al 2012; Tassignon et al. 2019).

Anatomie van de enkelregio

Het ligamentencomplex aan de buitenzijde van enkel bestaat uit drie ligamenten; het anterieure talofibulaire ligament (1), het calcaneofibulaire ligament (2) en het posterieure talofibulaire ligament (3). In twee-derde van de enkelverzwikkingen is het anterieure talofibulaire ligament (1) het eerste (vaak enige) ligament wat beschadigd raakt (Bekerom et al. 2012). In 20% van de enkelverzwikkingen betrof het een gecombineerde beschadiging van het anterieure talofibulaire ligament (1) en het calcaneuofibulaire ligament (2) (Bröström et al 1966). Zelden raakt het posterieure talofibulaire ligament (3) beschadigd.

Diagnostiek

Aan de hand van een gedegen lichamelijk onderzoek kan een (sport)fysiotherapeut met redelijke mate van zekerheid de enkelblessure classificeren (van den Bekerom 2012; Polzer et al. 2012). Initieel zal uw (sport)fysiotherapeut bepalen of beeldvormende diagnostiek (röntgenfoto of echografie) geïndiceerd is en bekijken hoe de enkel in de acute fase het beste beschermd kan worden. Daarna zal uw (sport)fysiotherapeut samen met u een revalidatietraject starten, wat gericht is op uw (sport)specifieke doelen en wensen.

Return to Sport

Vanwege de hoge kans op herblessure (Tassignon et al. 2019) zal alvorens u terug keert naar sport, door middel van fysieke (performance)testen en vragenlijsten bekeken worden of u veilig terug kunt keren naar uw sport (Gerber at al. 1998).

Wij bij Sportmedic fysiotherapie zijn specialisten in de diagnose en revalidatie van enkel-blessures en zullen naast de door ons opgedane expertise in de afgelopen jaren de meest recente updates vanuit wetenschappelijke literatuur implementeren in onze trainingen. Hierbij ligt de focus op specifieke krachttraining alsook het trainen van de coördinatie van sportspecifieke beweegpatronen.

Heeft u enkelklachten, of wil u uw enkel beter beschermen tegen eventuele blessures? Neem dan contact op met één van onze specialisten bij Sportmedic!