Fysiotherapie

Lichamelijke klachten hebben een beperkende invloed  op ons functioneren in het dagelijks leven. Wij zijn de aangewezen professionals om samen met u naar een oplossing te zoeken voor uw probleem. Middels een gedegen lichamelijk onderzoek en een goed behandelplan streven we samen met u naar een maximaal herstel en fysieke fitheid! Hierbij maken we gebruik van een unieke bewegingsanalyse middels ons camera systeem.

Wat is sportfysiotherapie?

Het beoefenen van sport op recreatief en professioneel niveau heeft vele positieve effecten op uw gezondheid. Dit geldt voor zowel uw lichamelijke gezondheid als uw mentale gezondheid. Ook is sporten in veel gevallen goed voor uw sociale contacten. Sporten is gezond, maar brengt ook risico’s op blessures met zich mee.

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich met name richt op het bevorderen van blessureherstel en gezondheid bij de sportende mens. Als Sportfysiotherapeuten zijn wij gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van sportblessures waarbij een snelle en verantwoorde terugkeer in uw sport het doel is. Door onze uitgebreide kennis van het menselijk lichaam, de aanwezigheid van moderne technieken om het lichaam en het klachtenbeeld te analyseren en ruime ervaring in zowel de topsport als de breedtesport begeleiden wij u in een snelle en verantwoorde terugkeer in de sport. Bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Terugkerende sportblessures?

Heeft u last van terugkerende sportblessures? Wetenschappelijke studies wijzen uit dat de aanwezigheid van een sportblessure ervoor kan zorgen dat u onbewust anders gaat bewegen. Op korte termijn kan deze (onbewuste) aanpassing een positief effect opleveren wat eraan bijdraagt dat u kunt blijven functioneren op het gewenste (sport)niveau. Echter, wanneer u langer dan noodzakelijk anders blijft bewegen dan u normaal doet, kan deze aanpassing in uw beweging een nadelig effect hebben op uw herstel.

Met een uitgebreide analyse van uw lichaam gaan we op zoek naar de factoren die het herstel van uw terugkerende blessure belemmeren. De uitkomsten van deze analyse verwerken we in een individueel behandel- en preventieplan wat het uitgangspunt vormt voor de weg naar volledig herstel.

Acute sportblessure?

Als sportfysiotherapeuten zijn wij experts in het onderzoeken en behandelen van een acuut opgelopen sportblessure. Wanneer het opgelopen letsel niet door middel van sportfysiotherapie te behandelen is, zullen wij u gericht doorverwijzen naar een medisch specialist uit ons netwerk. Sportmedic fysiotherapie heeft goede relaties met onder andere Bergman Clinics Breda en het Amphia Ziekenhuis (afdeling orthopedie & sportgeneeskunde). Wij faciliteren deze doorverwijzing door goede communicatie en streven naar een zo optimaal mogelijk zorgproces!

Aandachtsgebieden

Onze professionals zijn experts op het gebied van (sportgerelateerde) enkel-, knie- en schouderklachten. Wij participeren in verschillende kwaliteitsnetwerken en zijn tevens aangesloten bij de opleiding Master sportfysiotherapie van de Hogeschool Utrecht en van de SOMT. Hierdoor worden onderwijs, onderzoek en de fysiotherapeut praktijk samengebracht en zijn we continu in ontwikkeling waardoor de beste zorg geleverd kan worden op het gebied van:

Enkelletsel:

Verzwikkingen van de enkel komen veelvuldig voor tijdens sportbeoefening en kenmerken zich vaak door de aanwezigheid van pijn, zwelling, een bloeduitstorting en mogelijk instabiliteit op langer termijn. Heeft u te maken gekregen met een enkelblessure? Uw herstel is bij onze specialisten in goede handen.

Achillespeesklachten:

De achillespees is de verbinding tussen de kuitspier en het hielbeen. Achillespeesklachten komen vaak voor bij hardlopers en kunnen het gevolg zijn van een (tijdelijke) overbelasting of een verstoring in het beweegpatroon van het betreffende been. Een achillespeesblessure kan een flinke belemmering zijn tijdens het sporten en in het dagelijks leven.

Hamstringklachten:

De hamstring is een grote spier aan de achterzijde van het bovenbeen en heeft een rol in de beweging van zowel de heup als de knie. Hamstring klachten kunnen acuut optreden waardoor er een mogelijke scheur ontstaat of kunnen ontstaan door een (langdurige) overbelasting. Lees meer over de oorzaken en oplossingen voor een hamstringblessure.

Sportgerelateerde schouderklachten:

De schouderregio is een complex geheel van verschillende lichaamsstructuren. De aanwezigheid van schouderpijn of schouderinstabiliteit kan verschillende achterliggende oorzaken hebben. Een gedegen onderzoek van het schoudergewricht in combinatie met een goede analyse zorgt ervoor dat wij snel in kaart hebben waar de problemen vandaan komen. Schouderklachten kenmerken zich vaak door de aanwezigheid van pijn of instabiliteit. Een schouderblessure komt in de sport regelmatig voor.

Knieblessure

In de sportfysiotherapie krijgen we veel te maken met knieblessures. Na rug- en nekklachten is een knieblessure het meest voorkomende probleem in de wereld van sportgerelateerde blessures. Er zijn verschillende vormen van knieblessures.

Voorste kruisband blessure

De voorste kruisband is een belangrijke stabilisator van de knie die beschadigd kan worden bij een ongecontroleerde beweging van het been. Een kruisbandblessure brengt in de meeste gevallen een lange revalidatie met zich mee. De revalidatie na een operatie aan de voorste kruisband betreft een intensief en uitdagend proces!

Knieschijf gerelateerde pijn- en instabiliteitsklachten:

Het gewricht van de knieschijf heeft een belangrijke rol in het overdragen van krachten van het bovenbeen naar het onderbeen. Problemen in de aansturing van dit gewricht kan pijn, instabiliteit of het gevoel van slotklachten met zich meebrengen.

Kniepeesklachten:

De kniepees komt voort uit de dijbeenspier en hecht vast op het scheenbeen. Kniepeesklachten komen vaak voor volleyballers of basketballers en kunnen het gevolg zijn van een (tijdelijke) overbelasting of een verstoring in het beweegpatroon van het betreffende been.