Hamstringblessure

Hamstringblessures komen tijdens sporten veelvuldig voor. In het betaald voetbal zijn 12 – 16 % van alle blessures hamstringblessures. Naast het voetbal wordt deze blessure vaak waargenomen bij sporten als hockey, atletiek, turnen en vechtsporten.
De hamstring bestaat uit drie spieren. Van de drie spieren is de m. biceps femoris het vaakst aangedaan.
Afhankelijk van de sport en de hieraan gekoppelde specifieke bewegingen kan de hamstring geblesseerd raken in het midden van het bovenbeen of bij de aanhechting in de bil. Tijdens een sprint bij het voetbal treedt er bijvoorbeeld vaker letsel op in het midden van de hamstring. Bij het uitvoeren van een hoge trap tijdens het kickboxen is de kans groter dat er weefselschade ontstaat bij de aanhechting in de bil.

Wat is de hamstring?

De hamstring is een spiergroep bestaande uit drie spieren aan de achterzijde van je bovenbeen. Deze spieren lopen van het bekken naar de binnen- en buitenzijde van de knie. De hamstring heeft een belangrijke functie in het bewegen van zowel het heupgewricht als het kniegewricht. Daarnaast heeft de hamstring een belangrijke waarde in het overdragen van krachten van de romp regio naar het been.

Symptomen bij een hamstringblessure

Heeft u na een sprint, trap, sliding of spagaat plots last van hevige pijn aan de achterzijde van uw been? En wordt de pijn erger wanneer u uw hamstring aanspant of rekt? Dan is de kans groot dat u een hamstringblessure opgelopen heeft. Wanneer de pijn aanhoudt dan is het advies niet verder te sporten op dat moment. Naast de ervaren pijn is het mogelijk ontstaan van een bloeduitstorting aan de achterzijde van het bovenbeen een ander bekend symptoom bij hamstringblessures. Deze ontstaat vaak niet direct maar in de loop van de dagen erna.

Wat te doen bij een hamstringblessure

In de acute fase na een opgelopen hamstringblessure is het van belang het geblesseerde weefsel te beschermen voor verdere schade. Over het algemeen is het menselijk lichaam in staat om bij een acuut opgelopen blessure een natuurlijk mechanisme aan te spreken dat hiervoor zorgt. Vermijd overmatige belasting en risico’s, neem relatieve rust maar probeer tevens binnen de acceptabele pijngrens het normaal dagelijks bewegen te stimuleren.

Onderzoek & behandeling

Naast het naleven van de hierboven beschreven adviezen is het van belang u te laten onderzoeken door een sportfysiotherapeut. Op basis van het onderzoek kan er een duidelijke diagnose gesteld worden over de blessure. De aard en de ernst van de blessure zal duidelijk zijn. Wij zullen u informeren over het herstelproces en kunnen u eventueel een indicatie geven van de herstelperiode.

De essentie van de behandeling zal gericht zijn op het herwinnen van spier belastbaarheid (controle, lengte, kracht) en de integratie van deze elementen in de sportspecifieke ketens. Dit in combinatie met goed belasting management zal leiden tot een snelle, verantwoorde en duurzame terugkeer naar het sportveld!

Heeft u een hamstringblessure opgelopen of heeft u vragen over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden in het herstel naar sporthervatting? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten!